Om Sölvesborg

Sölvesborg – medeltidsidyllen vid Hanöbukten

I sydvästra Blekinge och en stenkast från Skåne ligger Sölvesborg, en stad som finns omnämnd i början på 1400-talet. Med sin rika historia med omväxlande danska och svenska influenser har Sölvesborg något för alla från hårdrock till jazz, spelmansstämmor och visfestival.

Sommaren påbörjas redan innan midsommar med Sweden Rock Festival, den första av årets alla musikfestivaler som går av stapeln i början på juni bara några kilometer från Sölvesborgs medeltida centrum. I juli är det dags för Ljungbackastämman samt visfestivalen Fritt Spelrum, och den musikaliska menyn avslutas med den fyra dagars långa Hällevik Tradjazzfestivalen.

När musikunderhållningen tar paus finns det mycket annat att utforska. Den medeltida kyrkan S:t Nicolai är stadens äldsta kvarvarande byggnad från 1100-talet och borgruinen Sölvesborgs slott omnämns år 1343. För naturälskaren finns flera badstränder i närheten ett flertal vandringsleder genom skog och vid kusten. Eller varför inte ta färjan över till mytomspunna Hanö där sägnerna berättar om en drake som föll, bländad av ljuset av fyren för att bilda Drakamärket nedanför. Eller jätten som bestämde sig att bygga en bro till fastlandet men tappade säcken med stenar vid öns norra spets för att bilda näset Bönsäcken.

Sölvesborg når du enkelt med bil, den ligger nära E22. Tågstationen är centralt belägen i staden och trafikeras av både Pågatåget som trafikerar Skåne och Blekinge samt Öresundståget från Köpenhamn eller Karlskrona. Kommer du med egen båt finns det flera gästhamnar i närheten.

Det finns ett antal hotell i Sölvesborg och dess närhet och något i alla prisklasser. För den som vill bo centralt och bekvämt finns ett par hotell i centrum, bland annat den traditionella Stadshotellet. Längre bort finns campingar med stugor eller lägenheter och vandrarhem. För budgeten som är mitt emellan finns det enklare bed and breakfast-boenden både i stadsmiljö och på gård.